Khamis, September 27, 2012

MENU IKAN DARAT @ IKAN SUNGAI



ahad lepas my hubby ada pergi mancing kat sungai, dah itu minat dia kan... relakan ajelah

nak dijadikan citer saya ni sebenarnya tak makan ikan darat, tapi tadi dia suruh saya gorengkan buat makan tengahari disamping lauk2 yg lain, so saya dgn penuh solehahnya menggoreng

tiba2 time makan tu, "termakan" pulak seekor... e'eh...sedap pulak lah

dalam hati berbisik, sedap rupanya ikan darat ni... tak cakaplah dekat my hubby sebab dulu geli konon nak makan, hanyirlah apa lah... sekali dah rasa amek kau!

tak cukup seekor, 3 hekor dengan2 kepala saya balun.... hehehe

*moral of the story, rugi tak makan ikan darat tau, kalau tak pernah makan... jgn sceptical, cuba dulu secubit, pasti anda akan menjilat jari selepas itu... percayalah



8 ulasan:

Abil Fikri Ahmad berkata...

Salamm..saya pun pengemar ikan, tapi ikan sungai ni kurang sikit, biasa ikan2 laut jea..emm sedap tak rasanya...?

IBU GEBU berkata...

abil... ikan darat ni sedap pada isi daging dia tu, rasa lebih lemak & manis sebab dapat terus goreng, so tak kena air batu lagi

nanti manalah tau kak gee dah sihat boleh jalan2 kerumah saya, nanti saya masakkan

Sue Saari berkata...

suka gak ikan darat ni sb dr kecik arwah abah selalu tangkap guna jaring kat sungai..

tapi kena hati2 kan makan sebab tulangnya kecik2 dan bnyk... ;)

hana berkata...

sedapnyer ikan daratt.... dah lama tak makan... dulu kecik2 sanggup panas2 g mancing nak makan punyer pasal.. kalau time banjir lg syok gler gler meratah ikan goreng... sejak kawin dah jarang2 sbb en.somi pon tak makan ikan darat.. huwaaaaaaaaaa

KakNi (CikNi Ahni) berkata...

IG, sebenarnya cara menyiangkan dan mencuci ikan darat tu sgt penting, itu yg membuat kan org lalu ke tak lalu mkn masakan kita (samda hanyir atau tak hanyir)... lagi satu, sumber ikan itu sendiri. kalau dari tempat yg air nyer mengalir mmg ikan nya elok, kalau dari paya atau kolam yg air nya stagnant, nnt ikan tu x sedap + hanyir

IBU GEBU berkata...

sue,

tak semua orang minat makan ikan darat kan... memang betul tulang dia kecik2 & banyak, sebab tu klu goreng kena kelar2 sikit

tapi ikan yg akak makan ni ok, kurang sikit tulangnya

IBU GEBU berkata...

hana,

waahh mcm best je pengalaman tu, dekat mana ya?

kalau diimbas balik memang seronok kan... sayangnya suami tak makan ikan darat

cuba suruh dia rasa dulu, kot2 jadi "terminat" ke mcm akak ni :)

IBU GEBU berkata...

kak ni,

betul tu kak, sebab ikan darat ni mcm berlendir sikit kan... biasa saya mmg suami yg siang, saya tukang goreng je... hehe (mithalinya daku)

saya kalau ikan kolam atau paya mmg tak lalu... biasanya memang suami mancing kat sungai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...