Rabu, Januari 11, 2012

NAMA YANG SERING DIGANGGU JIN


 



 menurut Ustaz Sharhan, nama2 ini mungkin maksudnya bagus di dalam buku tetapi dalam perubatan islam yang diamalkan oleh beliau, nama2 ini adalah antara nama sama yang berulang dalam senarai pesakit2 yang mendapatkan rawatan darinya

nama2 itu termasuk:

1- BALQIS
2- QISTINA / KISTINA
3- NAJWA
4- ZAQUAN
5- BATRISYIA
6- ARISYA

mungkin ada yang terkejut termasuk saya kerana nama anak saya NUR AIN NAJWA, jadi macamana nak buat?

tak perlulah pergi JPN untuk tukar nama anak, menurut ustaz cukup sekadar kita tidak memanggil nama seperti diatas untuk panggil anak kita

contoh nama anak SITI BALQIS, panggillah dengan nama SITI dan bukannya BALQIS kerana persoalan ini merujuk kapada "nama panggilan"

mungkin ada juga yang menafikan atau tidak percaya kerana ada saudara mara atau ahli keluarga yang berjaya & hidup senang tanpa sebarang masalah dgn nama panggilan itu, menurut ustaz adalah bersyukur kerana mereka tidak mengalami apa2 masalah...

tetapi bagi yang mula sedar atau terfikir memang betul anak atau diri sendiri sering mengalami perkara2 pelik, sering bermasalah, maka eloklah ditukar nama panggilan itu... wallahua'lam




16 ulasan:

Original CikTeddy berkata...

oh..thanks 4 the info :D

Rahmah Ram Ram berkata...

uiks!betul ke ni @ibu gebu? nama anak saya Arissa. macam ni haruslah saya tukar memanggil nama dia dengan panggilan Adilla pulak....

Izinkan saya share link ni boleh tak?

Kongsi Apa2 Aje berkata...

o0o..baru admin tahu. mekasih ats info ni yer

p/s : nasib bek nama betul admin takde dlm list tu...hehe

IBU GEBU berkata...

Original CikTeddy, most welcome...

IBU GEBU berkata...

ramlah ram ram, boleh share... lagi bagus kalau ramai yang tahu

IBU GEBU berkata...

kongsi apa2 aje, sama2 kasih...

Munnafendy berkata...

my niece nama Qistina......uhuk!

fiza berkata...

Baru saya tau. Thanks for sharing.

mrs puex berkata...

thx for the info wahai ibu gebu..

boleh dielakkan utk nama bby yg bakal dilahirkan ogos nnti..insyllh..

regards :
mrs_puex..

http://mrspuex.blogspot.com

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA berkata...

aiseymen nama anak buah mak dara sorang Qistina sorang Batrisya.. huhu kena bagitau kat mak diorang suruh panggil nama pangkal yg lain lps ni...

masz berkata...

Salam kak...
Singgah sini dr blog kak Rahmah Ram Ram...
Dan follow sini...

Razifredz berkata...

sangat berterima kasih untuk info ini

Razifredz berkata...

kredit utk ibugebu utk perkongsian entri ini dilaman saya ....TQVM

Nur Raihana Abd Rahim berkata...

huh,nasib baik nama anak sya tak tersenarai.dulu minat nk ltk nama balqis,qistina atau arisya.sbb rmi anak membe nama ni saya tak jadi guna la..syukur...mohon nak share dekat blog sy ye

Mummy Princess berkata...

Nama anak mummy, Nur Zahirah Balqis. Tapi kat umah selalu panggil dia dengan panggilan Ayang. Kalau tidak pun Nur Zahirah. Jarang panggil nama Balqis kecuali pengasuh yang lama dulu.

Selendang Merah berkata...

SM bawu taw..thank atas perkongsian nie...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...