Selasa, November 01, 2011

RESEPI KEK BUAH KUKUS



resepi ni saya dapatkan dari blog kakak masam manis kita iaitu kak azlita... tapi gambar saya tidaklah sejelita gambar kak ita... tapi itu bukan halangan untuk saya kongsikan resepinya disini...

untuk rujukan sendiri ataupun anak dara saya nanti kalau dia nak cuba buat, senang sebab ibunya dah simpan dlm blog...

adik2 & kawan2 yang nak cuba buat pun boleh lah study resepi ni dulu... bagi saya yang amatur ni, rasanya taklah susah sangat proses pembuatannya, cuma masa mengukus yang lama selama 4 jam...

izinkan saya sharekan disini pula ya kak ita...dengan memudahkan sedikit catatannya (eh, nama kita samalah kak...)

B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U
resepi asal: KAK AZLITA MASAM MANIS

Bahan-bahan ( loyang 10 x 10 )

450 g mentega
400 gula perang atau gula halus
5 biji telur - grade A
600 g tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk cream of tar-tar
1 sk serbuk pala atau serbuk kayu manis
450 g buah2an campuran(mix fruits)
150 g kekacang badam
1 sk mix fruit esen @ esen oren
220 g gula pasir - utk gula hangus

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ayak tepung, baking powder, tatar dan serbuk kulit kayu manis dan gaul bersama buah2an campur dan kekacang. Ketepikan.

Mentega dan gula perang dipukul hingga kembang dgn mixer.
Masukkan telur satu-persatu dan terus pukul.
Masukkan juga esen pilihan.
Perlahankan mixer dan masukkan campuran tepung sedikit2 hingga habis.

Pada masa yang sama, gula pasir di goreng hingga hangus atas api perlahan,matikan api dan tuang kedlm campuran yang sedang diputar tadi dan gaul  hingga sebati.
Matikan mixer dan kacau adunan dgn senduk supaya benar2 rata.

 Tuang adunan ke dlm loyang yg telah di alas dan digris keliling.

Tutup loyang dgn aluminium foil dan ikat dgn tali rafia sekelilingnye.
(tujuannya untuk mengelakkan wap dari terlepas masuk ke dalam adunan)

Kukus kek selama 4 jam.
(cara kak ita) kukus dgn api kuat pd 1 jam pertama dan tukar pd api sederhana utk 3 jam seterusnya.
Buka aluminium foil setelah masak dan sejukkan kek.

p/s Jika tidak mahu menggunakan kekacang, boleh gantikan dgn menambah buah2an campuran lagi menjadi 600 g.


*KEK BUAH KUKUS NI TAHAN SEBULAN ATAU LEBIH, SESUAI UNTUK HIDANGAN RAYA ATAU JAMUAN2 JUGA KUDAPAN PADA HARI2 BIASA...JOM CUBA!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...