Ahad, April 10, 2011

ASAM PEDAS IKAN PARI johore style

hari ni ita masak menu simple je, request dari hubby...
dia dah siap2 beli ikan dgn daun kesum segala bagai aku dah tau dah dia nak suruh masak apa...
sebagai isteri mithali, ita pun merelakan diri turun kedapur dlm keadaan kepala yg masih berat
sebab kurang tido, mlm semalamnya tido lewat sbb nk siapkan order dari SMKSN
tang order tu, kita citer kat N3 slps ini k...

resepi ni dari mak yg mmg rajin ajar ita masak dari zaman ita jahiliah dulu...


B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U


by rozita nasrony

ikan pari (potong kecil, dibasuh & ditos)

5 tangkai lada kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
sedikit belacan (optional)
*semua bahan diatas di kisar halus

air asam jawa
lada hitam (kisar kasar)
daun kesum
minyak untuk menumis
garam, gula & perasa

panaskan minyak & tumis bahan kisar tadi hingga garing & naik bau
setelah garing, masuk lada hitam kisar, kacau sebentar
masukkan air asam jawa (anggaran sampai ikan tenggelam)
masukkan ikan, didihkan sampai ikan masak
perasakan dgn sedikit garam, gula & serbuk perasa
akhir sekali masukkan daun kesum & sedia untuk dihidang

*TIPS: untuk buang hanyir ikan pari, basuh dgn asam jawa & garam

untuk lunch kali ni ita makan dgn ini ha... ikan lome kering nama dia
import tau! mak kirim dari johor, kat trganu xde menatang ni... hehehehe
tapi memang sedap tau... klu makan toksah kata mak mertua, tok penghulu lalu pun x sedar...

jadi, selamat mencuba & jgn lupa nantikan N3 seterusnya
INGAT, JANGAN CURANG!!!

KEJORA KU BERSATU & LELAKI SEJATI


dirimu persis bintang terbit dari langit
bukanlah mimpi mimpiku
di sini telah datang sayang paling dalam
bawa ku pulang berteman pelangi

kamar hati kuhiasi biar cantik biar baru
semuanya keranamu
oh yang lemah kini gagah
asal buruk jadi indah
kerana sentuhan cintamu

ku susur langkah melayangkan hari indah
bersamamu...

lilin diri takkan padam
seandainya engkau adalah sumbunya
kau lah puteri ku dambakan
bidadari syurga jelmaan dunia

AKAN KUJAGA SELURUH JIWAKU
BIARLAH KARAM BERDUA
ASAL KAU TAK TERLEPAS DARI GENGGAMANKU

"BIAR KULAMAR SAHIH DIRIMU MENJADI RATU"
BERADU DALAM PELUKANKU KEJORAKU BERSATU

by SEARCH

*lagu ini adalah antara lagu rock jiwang paling layan n paling dahsyat yang aku minat
*paling penting ada unsur positif dalam bait2 liriknya
*andai betul saling menyayangi & menyintai, muliakan dirinya sebagai ratu hidupmu
*pegangan yang harus dipegang oleh seorang "lelaki sejati"


ok guys! nantikan N3 seterusnya
INGAT, JANGAN CURANG!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...