Jumaat, Mac 04, 2011

KEK COKLAT KUKUS



sebenarnya ni menu minum petang semalam, lambat updated mlm tadi line broadband slow giler... saya pulak jenis malam je ada masa, so layanlah dulu rupa kek yang masyuuuuk nih... 




kek cekelat ni memang best, makan camtu je xyah topping ganache bagai, telan je...
(tapi klu buat untuk oder memang letak topping n mekap sikitla bagi cantik)

saya buat 2 versi, yg ni kukus masuk dlm loyang, lagi satu versi buat pakai cup kecik2 comel senang nak ngap...




resepi by MB, thanks dgn resepi yg first trial terus jadi... 

B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U

Bahan A-
  3/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair (dlm tin)
1 cawan butter cair (boleh digantikan dgn minyak)
½ cawan susu pekat manis
Dgn menggunakan whisk kacau bahan2 ini sampai semuanya larut. Tutup api & biarkan ia suam2.


Bahan B-
3 biji telur
Pukul telur hingga betul2 kembang. Bila angkat adunan tidak jatuh. Kemudian dicampurkan dgn adunan koko tadi. Gaul menggunakan whisk.

Bahan C-
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp bicarbonate of soda
Ayak semua bahan. Masukkan kedlm adunan telur/koko tadi sedikit demi sedikit & kacau perlahan2 dgn menggunakan whisk hingga semua sebati.

Didihkan air dlm kukusan. Tuang adunan ke dlm loyang/acuan (tak mau penuh ½ loyang saja – sbb kek ini akan naik). Tutup dgn aluminium foil supaya tidak masuk wap & air tidak menitik. Kukus selama 1 jam dgn api yg sederhana.
 
 


 kek ni amat digemari oleh anak anak saya yang 2 orang itu, biasalah budak2 kalau ada unsur2 coklat ni memang mereka minat

bagi mak2 budak atau bapak2 budak yang berminat jugak, apakata kita cuba buat sendiri... JOM!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...