Rabu, Disember 28, 2011

APAM POLKADOT WARNA PINK (MERAH JAMBU)



apam polkadot warna pink adalah warna yang amat digemari oleh kebanyakan pelanggan saya (sebab biasanya yang oder adalah perempuan) so, tak hairanlah jika warna ini menjadi pilihan mereka



untuk apam polkadot versi merah jambu kali ini, saya kongsikan foto tempahan dari adik fiza yang kini berada di perak

fiza membuat tempahan melalui e-mail meminta saya menghantar apam kerumah ayahnya di jertih sempena hari jadi saudara terdekat beliau... fiza ni antara customer yg baik & "tak banyak songeh" yang saya pernah berurusan, bayaran yang di bank-in juga lebih dari bayaran sepatutnya....

"tak apa, saya sedekah buat bisness kakak" katanya...

semoga murah rezeki fiza & proses menyiapkan apam beliau dijalankan dengan penuh senyuman & apam juga naik dgn begitu gebunya... (setuju tak bakers2 sekalian?)


hasil akhir setelah di packing

entry berkaitan:
RESEPI APAM POLKADOT


*entry ini dihasilkan bagi membantu pelanggan serta adik2 saya yang mencari ilham memilih warna yang cantik dan bersesuaian dengan citarasa mereka dalam menghasilkan apam polkadot yang menarik atau membuat tempahan untuk majlis2 mereka... harap dapat membantu




Khamis, Disember 22, 2011

TARIKH HARI IBU


Adakah kita merasakan kita telah menjadi ibu hebat?
Bagaimana pula dengan ibu2 yang berada di palestin yang pastinya jauh lebih hebat dari kita
(gambar dari google)


seorang sahabat maya dari negara seberang (indonesia) menghantar e-mail ucapan "SELAMAT HARI IBU" buat saya lewat petang tadi...

saya terpinga2 kerana setahu saya hari ibu telahpun disambut pada 8 MEI yang lalu

tapi, demi menghormati persahabatan kami yang bermula dari kunjungan beliau ke blog saya awal tahun ini, saya membalas juga ucapannya dengan terima kasih...

selagi masih ada sahabat yang mengingati & sudi pula memberi ucapan, apa salahnya kita hargai kan? walaupun mungkin kami memang tak akan pernah dapat bersua kerana faktor jarak...

selepas itu, untuk kepastian saya google semula berkenaan tarikh hari ibu yang sebenarnya, barulah saya tahu rupanya tarikh adalah berbeza mengikut negara...

memang tarikh hari ini 22 DECEMBER 2011 hari ibu disambut di Indonesia, tapi bagi Malaysia dan beberapa negara lagi telah menyambutnya pada 8 MEI 2011 yang lalu

tarikh ini akan berubah setiap tahun kerana yang paling tepat & mudah diingati adalah hari ibu di malaysia jatuh pada MINGGU KEDUA BULAN MEI
("minggu" disini merujuk kepada hari AHAD)

sumber: WIKIPIDEA


amat tersentuh dengan gambar ini, mungkinkah tiada lagi peluang untuk kanak2 ini mengucapkan  SELAMAT HARI IBU kepada ibunya? Mungkin hanya doa yang dapat dititipkan selepas ini
(gambar dari google)


*p/s: Bersyukur kerana masih mempunyai ibu yang melahir & membesarkan diri ini, hari ibu memang sepatutnya diingati & dihargai walaupun dengan sekecil kecil ucapan walaupun sebenarnya setiap hari juga seorang ibu mendambakan ingatan & kasih sayang dari anak anaknya... wallahua'lam


TIPS BUAT PASSWORD




Jika anda melihat ada kata laluan yang anda sedang gunakan seperti di bawah, BERHENTI!
 


Jangan  membaca post ini sehingga habis tetapi segera tukar kata laluan anda - sebelum anda terlupa. Anda mungkin akan membuat perubahan di beberapa tempat sejak kata laluan cenderung untuk digunakan semula untuk beberapa account.

Berikut adalah dua senarai yang disusun mula-mula oleh SplashData:

1. password

2. 123456

3.12345678

4. qwerty

5. abc123

6. monkey

7. 1234567

8. letmein

9. trustno1

10. dragon

11. beseball

12. 111111

13. iloveyou

14. master

15. sunshine

16. ashley

17. bailey

18. passw0rd

19. shadow

20. 123123

21. 654321

22. superman

23. qazwsx

24. michael

25. football

Tahun lepas, Imperva melihat 32 juta kata laluan yang dicuri dari RockYou, sebuah laman web yang digodam, dan mengeluarkan senarai Top 10 "paling buruk":

1. 123456

2. 12345

3. 123456789

4.password

5. iloveyou

6. princess

7. rockyou

8. 1234567

9. 12345678

10. abc123

Jika anda tidak melihat mana-mana kata laluan anda, itu berita baik. Tetapi, ambil perhatian bahawa kata laluan kompleks yang menggabungkan huruf dan nombor, seperti passw0rd (dengan "o" digantikan dengan sifar) mula masuk ke senarai 2011. abc123 adalah kata laluan yang bercampur-campur yang ditunjukkan dalam kedua dua senarai diatas.

Tahun lepas, Imperva menyediakan senarai kata laluan terbaik boleh dipraktikkan, yang dicipta oleh NASA untuk membantu pengguna melindungi sains roket mereka, antaranya adalah:

Ia harus mengandungi sekurang-kurangnya lapan aksara

Ia seharusnya mengandungi campuran empat jenis watak-watak - huruf huruf besar, huruf kecil, nombor, dan aksara khas seperti !@#$%^&*,;" Jika terdapat hanya satu huruf atau aksara khas, ia tidak boleh ada antara ciri-ciri yang pertama atau terakhir dalam kata laluan.

Ia tidak perlu nama, perkataan slanga, atau mana-mana perkataan di dalam kamus. Ia tidak seharusnya termasuk mana-mana bahagian nama atau alamat e-mel anda.

Berdasarkan itu, sudah tentu anda akan mencipta kata laluan yang agak mustahil, melainkan jika anda mencuba helah yang dikreditkan kepada keselamatan guru Bruce Schneir: "tukar sesuatu ayat kepada kata laluan".

Sebagai contoh, "
Now I lay me down to sleep" mungkin menjadi nilmDOWN2s, kata laluan 10-watak yang tidak akan dijumpai dalam mana mana kamus.

Tidak boleh ingat kata laluan? Schneir kata it's OK untuk menulis dan memasukkannya ke dalam dompet anda, atau lebih baik lagi menyimpan petunjuk di dalam dompet anda. Dengan syarat TIDAK menulis alamat web atau perkhidmatan yang digunakan untuk password tersebut. Cuba menggunakan kata laluan berlainan pada setiap perkhidmatan, tetapi jika anda tidak boleh berbuat demikian, sekurang-kurangnya mencipta satu set kata laluan yang anda gunakan di tempat-tempat yang berbeza.

sumber: yahoo


Rabu, Disember 21, 2011

PERTUKARAN UNIT / UNIT CONVERTER


gambar dari google

1 kg = 1000g (density)

1 inci = 2.54 cm (length)

1 liter = 1000 ml (volume)

banyak lagi unit2 lain yang boleh anda tukarkan di sini seperti masa, kelajuan & suhu

saya juga merupakan seorang ibu di dapur yang suka menukar2 unit lebih2 lagi  semasa ingin membeli loyang2 kuih atau menimbang berat tepung dan sebagainya...

harap2 ia juga dapat mebantu anda, SELAMAT MENCUBA!



KLIK SINI UNTUK KELAMAN WEB UNIT CONVERTER


Isnin, Disember 19, 2011

BLOG mamaLUV pageview bersamaan JARUM SAAT



apa yang istimewa dengan blogger ni? sewaktu mengunjungi blog beliau, terkesima seketika melihat PV yang sentiasa meningkat laju mengalahkan jarum saat!menurut mama, blog beliau mendapat perhatian setelah menyiarkan berita mengenai janin berusia 15 minggu boleh hidup... waah, rezeki kan?

Tahniah Mama, keep on blogging & kongsikan cerita2 mama lagi untuk kami semua ok...



JOM TERJAH BLOG MAMA

 p/s: tumpang bangga dengan golongan ibu & mama yg meningkat naik & telah berjaya dalam blogging yang pada mulanya hanya hobi suka2 & mangisi masa lapang

BUTA - SINGLE TERBARU FAIZAL TAHIR





JOM LAYAN!

kredit SoundCloud

Khamis, Disember 15, 2011

SABASUN HYPErRUNCIT kedai ini boikot produk israel


SABASUN = "SABAR dan BERSUNGGUH SUNGGUH"

lokasi kedai terletak ditengah2 bandar Kuala Terengganu ( bersebelahan JPJ)






first time pergi pasaraya ni kerana diperkenalkan oleh seorang sahabat suami, hati saya terus terpaut

pertama sudah tentu kerana harganya yang murah, pelbagai pilihan barang, sejuk mata memandang kerana rata rata dikunjungi oleh muslimin muslimat yang berpakaian sempurna selain satu keunikan yang jarang diperolehi dimana mana iaitu

KEDAI INI TIDAK MENJUAL PRODUK DARI AMERIKA & ISRAEL
(bagaimanapun, masih ada yg belum berjaya di BOIKOT sepenuhnya)



papan kenyataan yang dilekatkan gambar barang2 yang diboikot serta gambar keganasan tentera israel & amerika




memberikan pengunjung satu dimensi baru dalam membeli belah, disamping mendidik pengguna & pembeli islam terutamanya walaupun sekecil kecil hanya melalui berbelanja

diantara gambar2 yang dilekatkan juga terdapat gambar etika berpakaian bagi pelanggan muslim & bukan muslim (terlupa nak snap), jadi secara tak langsung pelanggan yang "terasa" akan malu sendiri & mungkin juga akan menyedarkan mereka... pekerja juga 100% pekerja bumiputra yang juga uniform mereka (wanita)  mengenakan hijab & berbaju labuh... masyaAllah, bagus kan?




mungkin ada yg terlintas difikiran, BOLEH LAKU KE KEDAI BANYAK SANGAT PANTANG LARANG NI? sampaikan pakai baju pun nak kena ada ETIKA bagai...???!!!

saya tak perlu jawab, anda cuba pergi sendiri tengok betapa lakunya kedai ni, sampaikan nak cari parking pun suami saya pusing 2-3 kali... saya rasa sangat bangga dengan kedai BUMIPUTRA ini yang sangat2 maju disamping ada nilai2 jihad fisabillillah di dalamnya (jihad tak semestinya angkat senjata sahaja ok kawan2)





disediakan juga tabung2 derma bagi yang bermurah hati (abaikan aiman yang tengah control macho tu...hehe)


p/s: entah kenapa hatiku berbunga2 riang saat berbelanja disini, pertama kerana dapat membantu menaikkan ekonomi orang islam BUMIPUTRA, pandangan mata juga terjaga & dapat pula bersedekah... BANYAK SUMBER2 PAHALA KAN?... wallahua'lam, hanya Allah yang dapat menilai amalan anda!

gambar dari laman web SABASUN


Isnin, Disember 12, 2011

WARDINA DAN ISU OMBAK RINDU



 
isu ke filem Ombak Rindu ni? trend sahaja kot... sebab filem ni sana sini diperkatakan pada waktu ini, bila dah lama sikit makin suam makin suam... itulah namanya trend

so, bagi yang suka mengikut trend pastinya tak nak TERLEPAS menontonnya... takutlah kawan2 tanya

"kau dah tengok belum OMBAK RINDU?"

malulah pulak kata belum tengok kan... (lebih malu dari TERLEPAS mengerjakan solat)

pagi tadi ada terbaca dekat fanpage wardina, cerita asalnya wardina mengajak rakan2 peminatnya menonton filem bergenre islamik dari negara seberang yang bertajuk "Hafalan Shalat Delisa"

naskah yang sarat emosi juga adaptasi dari sebuah novel, bagus niat wardina tu... dalam membaca komen2 yang diberi ada yg menarik perhatian saya & ingin saya kongsikan di sini















dah baca? so, apa kata anda?

p/s: manusia memang akan rasa hebat bila dapat jadi KEYBOARD WARRIOR, saya tak pelik bab2 nak jawab komen setakat kat FB, blog dan sebagainya  kerana saya lebih takut nak jawab apa depan Allah swt nanti... wallahua'lam

Khamis, Disember 08, 2011

WELCOME BACK ANWAR HADI!!!



dah berbulan jugak menunggu & ini adalah Vlog "terlatest" dari beliau...


CHECK IT OUT!!! still kelakar... cuma nampak badan agak sedikit berisi lah dik...



Rabu, Disember 07, 2011

Wordless Wednesday: CONFUSE



"BILA KITA DILAYAN ATAU DIBERI SESUATU YANG  DILUAR DARI LUMRAH KEHIDUPAN & KEBIASAAN  KITA"

SELAMAT PENGANTIN BARU NIEJA & NANA!



entry ini penghargaan kepada 2 orang sahabat baik ini NIEJA & NANA, yang begitu baik sudi menjemput saya ke majlis perkahwinan mereka yg berlangsung NOVEMBER lalu...

cantik kan kad perkahwinan mereka? yang warna pink  kad dari nieja


yang tema hijau ni kad dari nana, masa majlis tak berkesempatan nak jumpa sebab nana sedang sibuk bergambar dengan keluarga pihak lelaki dari batu pahat, so kakak minta maaf sangat2...

lain kali jumpa, kakak nak bagi kek coklat sebab awak kata sedap! hehe




KATA KATA YANG TIDAK TERUNGKAP:

1- Nieja sangat cantik masa kakak sampai tu, wlpun sedang hujan... tergambar keceriaan diwajah melayan tetamu walaupun cerita disebalik majlis hanya Tuhan yang tau, TAHNIAH MUMUN!

2- Kakak serahkan hadiah kawen dekat kazen awak yg pakai tudung yg mcm kembar tu, sebab time tu awak tgh sibuk dengan man

3- Nak sangat tandatangan guest book, tapi segan teramat sangat dengan uncle awak yg tunggu meja tu... dalam hati kata "kang dia tengok pulak aku tulis, dahlah tulisan tak cantik..." ahahaha... rugi2, last2 tak dapat nak ambik marshmallow!

4- Mama sangat peramah masa kakak tolong pack souvenir sehari sebelum dgn masa majlis, adik beradik dia sampai dari Ipoh, dari KB semua dia kenalkan dengan kakak
"ini adik kak nah ni ita..."
wahhh, rasa mcm org penting pulak... hehehe, tapi mmg respect kat mama! Masa majlis sempat jugak duduk sebelah dia sekejap, dia tanya mana anak2 kakak & bagi bungkusan gula2 tu utk mereka... dengan wajah yg tenang & terpancar kegembiraan menerima menantu... tak macam sesetangah mak pengantin CLUMSY GILA!


5- Hidangan paling best masa majlis adalah SIRA LABU!!!

6- Untuk majlis nana pulak, kakak tak berkesempatan lama kat situ sebab nak berkejar ke trganu pulak, ada urusan

7- Dari jauh turun kereta je nampak kek dulu, warna hijau sangat obvious!

8- Tema pink hijau melawankan majlis nieja pink baby blue.... dua2 tema tu adalah matching colour kegemaranku

9- Kakak tak kenal ahli keluarga nana yang lain, so wakilkan suami kakak utk bersalam dengan seorang abang yg jaga khemah kat situ, pakai cermin mata

10- Makanan sangat sedap, dengan bubur pulut hitam tu... my favourite!

Banyak lagi nak cerita pasal majlis korang berdua ni, ada masa balik setiu calling2 lah mana tau boleh jumpa kan? Kakak juga doakan moga perkahwinan kalian dipayungi rahmat dari Allah, kekal dengan sinaran kebahagiaan... walaupun genting mcmana situasi rumahtangga, tetap berjaya diselamatkan... dilembutkan kembali hati & dikurniakan sayang semula seperti mula2 kalian bercinta dahulu...

Apa yang penting, jangan jauh dari landasan Allah, jalan yang selamat adalah membawa perkahwinan kalian BENAR, JUJUR & ADIL pada jalan nya... pedulikan anasir2 luar yang mengganggu kerana kalian lebih mengenali siapa lelaki yang kini bergelar SUAMI mu itu...

p/s: Kakak sangat sayangkan adik2 kakak, kerana pertama nilaiannya letak dihati... korang berdua sangat IKHLAS walaupun kakak bukan siapa siapa... wallahua'lam

Isnin, Disember 05, 2011

MAK DARA FABULOUS GIVEAWAY



tajuk pilihan: ZAIN TAK MAHIR

klik sini untuk join

TARIKH TUTUP 7hb DECEMBER 2011


*aceli, saya consider 2 tajuk ZAIN TAK MAHIR atau ZAIN TAK BERAPA MAHIR... so terpulang pada mak nak pilih yang mana... (tajuk sempena demam maher zain sekarang ni)

Khamis, Disember 01, 2011

Hari Ini Hari AIDS Sedunia

penghidap HIV/AIDS (google)


Hari AIDS Sedunia
disambut pada 1 Disember setiap tahun untuk memupuk kesedaran mengenai wabak AIDS yang disebabkan oleh jangkitan HIV. Pada hari inilah menjadi kebiasaan untuk memperingati mangsa-mangsa yang terkorban akibat HIV/AIDS. Pegawai kerajaan dan kesihatan turut menyambut hari ini dengan berucap atau berforum mengenai AIDS.



TAHUKAH ANDA: kebanyakan pesakit HIV/AIDS adalah kaum perempuan. Ini kerana alat kelamin lelaki yang terkena virus adalah diluar. Sedangkan perempuan virusnya ada di dalam. Ini menyebabkan penyebaran virus berlaku dengan begitu pantas!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...