Khamis, November 03, 2011

Invisible Mouse



Mouseless - Mouse ajaib yang tak terlihat dan tak berbentuk. Mouseless (Invisible Mouse) ini sama sekali tidak wujud seperti mouse yang biasa kita lihat.



Pranav Mistry, di bawah naungan Fluid Interfaces Group MIT Media Lab, menciptakan ”mouse ajaib” ini dengan menggunakan teknologi laser dan kamera inframerah yang dapat dipasang di komputer.




Kamera dan laser inframerah sama-sama diletakkan dalam komputer. Modul sinar laser dimodifikasi sehingga dapat mengesan gerakan hujung jari. Cara kerjanya pun sama seperti dengan mouse biasa. Jika ingin menggunakan left click cukup mengetukkan jari telunjuk, begitu juga bila kita ingin menggunakan right click, hanya mengetukkan jari tengah kita saja.



Pranav juga telah dianugrahi penghargaan Invention Award 2009 dari Popular Science dan Young Innovator Award TR35 dari Technology Review karena Sixth Sense-nya.


*Bila agaknya teknologi ni akan sampai di Malaysia? nak jugak beli sebiji, takdelah kalut sangat working table saya... (kalau murahlah...)


17 ulasan:

Ku Azhar berkata...

kih3..stylo2...tp klau org yg xtau..tgk kita ketuk2 meja smbil gerak2 tgn..msti dia ingat kita gila :P

IBU GEBU berkata...

komen kamu buat kakak tersenyum sendiri... (betul jugak tu)

Zulfikar Hazri berkata...

tak lama lagi, guna biji mata je kot...

Yumida berkata...

wah..hebatnya...suggest cipta katil yg blh mengenyangkan org yg baring

antechno berkata...

blogwalking kak

hazirah kasimon berkata...

hehe...ala..xbes aa xnmpk tikus2~~tikus2 sye kaler pink..wutt2

ummiarissa berkata...

canggih nya ...mungkin tak lama lagi keyboard invisible pulak...he he he lama-lama semua invisible...tapi impposible!!

IBU GEBU berkata...

pika, ngko tak agak2 guna bijik mata... dah org buta tu xleh guna komputerlah gamoknya...

IBU GEBU berkata...

yumida... ni mesti kes suka makan sambil baring ni, ahahaha... kantoi

IBU GEBU berkata...

antechno... bagus2, keep it up!

IBU GEBU berkata...

hazirah, yelah kan... takleh nak tayang lagi tikus2 comel...

kakak suka mouse lady bug!~

IBU GEBU berkata...

ummi, mcm buat pantun plak komen dia tu... hehe

*baju invisible mcmana ek?

Zulfahmi berkata...

Ibu gebu... sangat menarik nickname itu...

Yeah, saya pun nak jugak invisible mouse tu! Pastu beli infrared keyboard... Fuiyoo... Atas meja ada screen dan CPU je... memang banyak ruang untuk letak barang2 lain

Nyamuk Terbang berkata...

menarik nie
kalau ad pn msti mahal yer dak

IBU GEBU berkata...

zulfahmi... thanks

mesti atas meja awak penuh ngan twisties, nachos, nips... dan segala macam makanan lagi kan? sebab tu suka meja kosong...

IBU GEBU berkata...

NT... haruslah mahal, teknologi baru

saya_arief berkata...

sangat canggih..
:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...