Khamis, November 03, 2011

5 LANGKAH UNTUK WANITA MENJADI PEMIMPIN YANG HEBAT!


1. Berikan kepercayaan kepada orang bawahan, tapi selalu semak hasil kerjanya. Mampukah mereka melaksanakan tugas, dan berikan mereka kebebasan untuk memberikan sebarang idea. Namun, secara rutin lakukan pemantauan bagi hasil kerja mereka.

2. Mengakui bahawa anda tidak akan selalu sempurna setiap hari. Bergeraklah cepat dalam menjalankan pekerjaan. Raih target yang anda inginkan dengan tenaga anda tersebut.

3. Belajar untuk selalu kuat & tabah. Setiap perempuan pasti akan mengalami pasang surut dalam kehidupan. Berusahalah untuk bertenang dalam  apa situasi sekalipun.

4. Berikan feedback seawal dan sekerap mungkin. Berikan pujian akan kejayaan pekerja, tapi pastikan mereka tahu apabila mereka melakukan kesalahan.

5. Lantiklah pekerja yang tepat. Sewaktu menemuduga pekerja, jangan hanya bertanya mengenai kejayaan atau prestasinya. Tanyalah mengenai kegagalan dan kesalahan yang pernah dilakukan calon pekerja tersebut, dan bagaimana mereka bangkit dari kegagalan tersebut.


*SAYA JUGA PERNAH DIBERI KEPERCAYAAN SEBAGAI PEMIMPIN DITEMPAT KERJA PADA SUATU KETIKA DULU, DAN ITU ADALAH SATU PENGALAMAN BERHARGA DALAM HIDUP... ENTAH BILA AKAN TERULANG LAGI!

8 ulasan:

Ku Azhar berkata...

ske yg no 4 tu...hehehe...kdang2 bos perempuan nie lmbat sikit bg keputusan..last2 minute plak tkar decision..pening kpla den :p

IBU GEBU berkata...

perempuan ni dia lebih teliti... tu yg kadang2 melebih2 teliti jadi cerewet pulak...

*bawak actifast g opis, time pening tu telan 2 bijik... hehe

Ku Azhar berkata...

hehehe...nie komen bls dr entry nuff 2 :p...hehehe..lagu gle kak daftar! 200km/h haaa...hehehe..t bila dh daftar klau xfaham ape2 tnya la kak ye.. :)

smilenajah93 berkata...

yeah ! btul tu ~ :)

Zulfikar Hazri berkata...

saya suka bos prempuan, sebab boleh tumpang bermanje.

wakakakaka

hahahaha, larikkkkk sebelum kakak rotan......

mas saari berkata...

tapi Mas tak suka sangat bos perempuan, kebanyakannya cerewet!

Ujie berkata...

bagus tips yg last tu..tanya kegagalannya.
tak terfikir pun.

IBU GEBU berkata...

pika: baby tua mana boleh manja lagi... meh sini nak piat telinga!

mas: cerewet n banyak bunyik! hehe... dah tak yah simpan cita2 nak jadi bos ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...