Jumaat, November 18, 2011

ORDER CUP CAKE BERKAT, PERJUANGAN BERMULA




ini contoh cup cake berkat yang anda boleh order sempena majlis perkahwinan atau sebarang majlis...
untuk info detail, pertanyaan atau menempah boleh ke fan page fb TEMPAHAN KUIH MUIH JERTIH

pagi ni start projek order dari budak chubby ni, majlis perkahwinannya bakal berlangsung pada hari ahad ni 20/11/2011... kakak doakan semoga semua berjalan lancar hendaknya, amin

jangan nebes2... rilek je, time nikah jgn lupa bawak hp tau... lepas sah je cecepat tukar status FB kepada "married" ahahaha... saja je usik2 pengantin...




















barang2 baking dah standby... telur, tepung, gula, susu dah cukup... apa lagi JOM MASUK DAPUR!!!

*blog ni cuti agaknya 1-2 hari akibat dilanda kesibukan melampau hujung minggu ini... dengan tempahan segala bagai, dengan nak attend kenduri kawen dengan askar2 kat rumah dah start cuti sekolah... hadoi, mampukah aku melaksanakan semuanya???!!! (TIBA2 BERTUKAR JADI SUPERMAK!!!)

p/s: ENTRY INI DITAIP SAMBIL TIDUR BERDIRI

Khamis, November 17, 2011

CIUM TANGAN SERAH BARANG KEMAS

BAGAN AJAM - Taktik licik seorang ejen gores dan menang yang sanggup memujuk dua warga emas selama dua jam berbaloi apabila berjaya memperdaya mereka menyerahkan barangan kemas bernilai RM20,500 sebelum melarikannya.


Kejadian yang berlaku pada jam 2 hingga 4 petang semalam hanya disedari Che Siti Mahamud, 75, dan adik iparnya, Halimah Abdullah, 66, selepas ejen berkenaan keluar dari rumah mereka di Jalan Gangsa disini semalam.
 
Che Siti berkata, ketika kejadian dia bersama adik iparnya berbual kosong dalam rumah sebelum disapa oleh lelaki tidak dikenali sambil memaklumkan ingin membeli surat khabar lama dan botol kaca.

“Sebaik pintu dibuka, lelaki berkenaan meluru masuk dan duduk di meja makan bersama kami.
“Lelaki yang dipercayai berasal dari Sabah turut memaklumkan bahawa dia dan beberapa rakannya sedang mengesan seorang pemenang peraduan gores dan menang di kawasan ini untuk diserahkan sebuah peti sejuk yang dimenangi,” katanya.

Menurutnya, lelaki itu kemudiannya bertanyakan nama penuh sambil mengeluarkan satu dokumen sebelum dilihat saya merupakan pemenang yang dicari itu.

“Saya dan adik ipar hairan kerana selama ini tidak pernah menyertai sebarang pertandingan, tetapi lelaki berkenaan tetap meyakinkan bahawa sayalah pemenang yang bertuah itu. Malah dia turut bersalam dan mencium tangan saya sambil mengucapkan tahniah.

“Dia kemudian menyuruh saya mengenakan baju baru untuk diambil gambar sebagai bukti yang hendak ditunjukkan kepada majikannya. Dalam masa sama mengarahkan saya menanggalkan dua gelang tangan yang dipakai dengan alasan ia boleh membias cahaya ketika gambar saya dirakam,” katanya.
Menurutnya, sepanjang bersama lelaki itu dia tidak langsung berpeluang bertanya soalan sebaliknya mengikut semua yang disuruh termasuk memberi gelang.

“Keadaan sama turut dialami oleh Halimah yang menanggalkan cincin emasnya selepas lelaki berkenaan bersalam dengannya dan kami hanya tersedar selepas dia keluar sebelum cuba mengejarnya, namun kelibatnya gagal dikesan,” katanya. SINAR HARIAN

*LEPAS NI KENA HATI2 DENGAN ORANG YANG TIDAK DIKENALI LEBIH2 LAGI BAGI GOLONGAN WARGA EMAS YANG TINGGAL BERSENDIRIAN ATAU SESAMA PEREMPUAN SAHAJA...

JANGAN TERLALU MUDAH NAK BUKA PINTU KERANA BILA PENJENAYAH DAH BERJAYA MASUK, AMAT SUKAR NAK SURUH MEREKA KELUAR SELAGI NIAT BURUK MEREKA BELUM TERCAPAI...

BIASANYA PENJENAYAH AKAN MEMERHATI & MENILAI PELUANG2 YANG BOLEH DIGUNAKAN SEBELUM MEMPERDAYAKAN MANGSA... JADI SENTIASA BERHATI2

BYE BYE ASTRO!

Astro Bakal Terima Pencabar, ABN Sasar Tiga Juta Pelanggan Selepas 5 Tahun

Berita baik buat mereka yang sudah bosan dengan kualiti perkhidmatan Astro ketika hujan.

Satu perkhidmatan TV berbayar akan memasuki pasaran yang kini di’monopoli oleh Astro ini seawal enam bulan pertama tahun 2012.

Perkhidmataan baru ini akan di’kenali sebagai Asian Broadcasting Network (ABN) yang telah mensasarkan 3 juta pelanggan dalam masa lima tahun operasi berjalan.

Yang lebih penting, ABN di’khabarkan akan menawarkan kadar yuran langganan yang lebih murah dari penyedia kini dan mensasarkan 500,000 pengguna awal selepas setahun beroperasi. ROTI KAYA




*semoga dengan kemunculan perkhidmatan TV berbayar oleh lebih banyak syarikat akan menghasilkan satu persaingan sihat, yang untungnya adalah pengguna kerana dapat memilih perkhidmatan terbaik dengan harga yg lebih fleksible... daripada terikat hanya dengan satu company... NAK TAK NAK HADAP JE LAH... NAMA PUN BAYAR TIAP2 BULAN!

Selasa, November 15, 2011

TIPS MEMENANGI HATI JEJAKA PEMALU

SEKADAR GAMBAR HIASAN... SORY REMY


1.
MASUK DALAM ELEMENNYA: cuba cari apa yang menjadi kesukaan dan hobinya.contoh... jika dia suka bersukan, cuba sesekali tengok ketika ada pertandingan atau semasa sidia sedang berlatih.. Jika dia suka bermain game, cuba temankannya.... sebenarnya kita tak sedar bahawa ketika seseorang sedang berada dalam elemennya atau minatnya, atau semasa melakukan perkara yang dikuasainya, ia akan berada dalam peringkat karisma dan kepercayaan diri yang tertinggi!

RASIONALNYA: si dia akan merasa dikuasakan dan diingini, k
etika kepercayaan dirinya tinggi, ia akan berasa lebih selesa untuk membuat anda tertarik padanya.

2. BERI PUJIAN: Cuba berikan pujian untuk perkara2 baru yang berlaku pada di dirinya. Beri pujian untuk sesuatu perkara yg dihasilkannya contoh...

"entry terbaru dalam blog awak sungguh menarik, saya suka membacanya..."

apabila anda memuji & menunjukkan minat, maka anda membina harga dirinya dan membuatnya ingin berkongsi lebih banyak tentang topik tersebut.
Bahkan ada kalanya dia akan berasa dirinya dihargai...

3. SEBUT NAMANYA dalam perbualan atau perbincangan anda contoh, semasa berkumpul bersama kawan2, usahakan untuk menyebut namanya atau setidak2nya perkenalkan si dia kepada kawan2 anda...

ini akan membuatnya menyedari bahawa anda menganggap bahawa dirinya penting.
Si dia akan lebih cepat merasa terikat jika anda menyebut namanya...


4. TANYAKAN SOALAN BERCORAK SUBJEKTIF: Contohnya: "kenapa awak berminat dengan pekerjaan awak sekarang?" atau...

"kenapa awak berpindah ke Terengganu sedangkan awak berasal dari Johor?"

Soalan-soalan seperti ini akan membuatnya bercerita tentang siapa dirinya.
Dengan cara ini, dia akan merasa lebih dikenali dan selesa untuk bersama dengan anda.

5. MINTA PERTOLONGANNYA: lelaki biasanya suka membantu wanita, lebih2 lagi jika pertolongan itu menjurus kepada perkara yang menjadi kemahirannya seperti membaiki radio yg rosak, membetulkan lampu garaj yg terbakar... dan sebagainya,

tapi kena pastikan anda ada bersama rakan semasa dirumah untuk mengelakkan terjadinya fitnah...


6. TANYA SOALAN2 AM: seperti makanan kesukaannya, hobinya, atau filem kesukaannya. Apabila anda mencari kesamaan dalam satu bidang, akan lebih mudah untuk menawarkannya melakukan kegiatan tersebut bersama.

FAKTA YG PERLU ANDA TAHU, lelaki jika pemalu akan takut setengah mati untuk memulakan gerakan pertama.
Jadi jika kita mengetahui hobinya yang kebetulan sama, lebih mudah untuk kita mendekatinya.Dari sini anda pun boleh mengukur minatnya kepada anda, jika anda sudah bersungguh2 untuk mendekati, tapi si dia masih diam membisu, maka anda tahu bahawa si dia belum atau tidak tertarik langsung dengan anda...

7. UCAPKAN SALAM DI AKHIR PERTEMUAN: jangan lupa juga kata2 "seronok hari ini dapat luangkan masa bersama awak, lain kali boleh kita jumpa lagi ya"...

i
ni adalah ucapan yang tidak terlalu terdesak dan memalukan, tapi sekaligus menunjukkan bahawa anda tertarik padanya.

Jika si dia memberikan respons positif sambil tersenyum, mengangguk, atau berkata "ya",mungkin hatinya juga sudah mula manyukai anda...

yahoo

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PESANAN WANITA: dengan lelaki pemalu, anda harus berani memulakan langkah pertama. Namun perlu dipastikan, untuk semua langkah pertama itu, SI DIA HARUS MEMBERIKAN RESPON POSITIF... 

 Jika tidak, cepat2 lah angkat kaki  kerana tentunya anda tak ingin di gelar sebagai SYOK SENDIRI, berkhayal dalam angan2 dan terus mengharap si dia akan tertarik kepada anda...


INGAT bahawa si dia bukanlah satu-satunya lelaki di dunia ini, anda patut memberikan cinta kepada insan yang tahu menghargai cinta anda...




MB terengganu difitnah berkhalwat, ANGKARA BLOGGER!


  KUALA TERENGGANU - Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said semalam, membuat laporan polis terhadap blogger berhubung fitnah kononnya beliau di­tangkap khalwat.

Laporan itu dibuat Setiausaha Politiknya, Wan Ahmad Nizam Wan Hakim di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu pada jam 3.35 petang.

Selain laporan, Wan Ahmad Nizam turut menyerahkan bahan bukti berupa salinan laporan blog berkaitan isu tersebut yang dicetak bagi membantu siasatan polis.

Sebelum ini, Ahmad berkata, beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap beberapa penulis blog yang dikatakan memfitnah beliau kononnya ditangkap khalwat

Menurutnya, beliau terpaksa bertindak menyaman pemilik blog kerana terlalu sedih dan kecewa dengan fitnah melampau yang ditujukan kepadanya.

SINAR HARIAN

*dah tak ada idea sangat ke nak update blog sampai nak fitnah2 orang? dosa dapat, susah pun dapat... tak pasal2 kena saman & bakal dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa... banyak sangat ke duit hasil blogger sampai berani nak fitnah memfitnah ni? Menteri pulak tu.... hadoi, nak jadi blogger biarlah blogger yg bermanfaat, bukannya cari makan dgn menyiarkan berita yg tak tahu hujung pangkalnya... cuba rasa diri sendiri kena fitnah, MARAH TAK?

Khamis, November 03, 2011

5 LANGKAH UNTUK WANITA MENJADI PEMIMPIN YANG HEBAT!


1. Berikan kepercayaan kepada orang bawahan, tapi selalu semak hasil kerjanya. Mampukah mereka melaksanakan tugas, dan berikan mereka kebebasan untuk memberikan sebarang idea. Namun, secara rutin lakukan pemantauan bagi hasil kerja mereka.

2. Mengakui bahawa anda tidak akan selalu sempurna setiap hari. Bergeraklah cepat dalam menjalankan pekerjaan. Raih target yang anda inginkan dengan tenaga anda tersebut.

3. Belajar untuk selalu kuat & tabah. Setiap perempuan pasti akan mengalami pasang surut dalam kehidupan. Berusahalah untuk bertenang dalam  apa situasi sekalipun.

4. Berikan feedback seawal dan sekerap mungkin. Berikan pujian akan kejayaan pekerja, tapi pastikan mereka tahu apabila mereka melakukan kesalahan.

5. Lantiklah pekerja yang tepat. Sewaktu menemuduga pekerja, jangan hanya bertanya mengenai kejayaan atau prestasinya. Tanyalah mengenai kegagalan dan kesalahan yang pernah dilakukan calon pekerja tersebut, dan bagaimana mereka bangkit dari kegagalan tersebut.


*SAYA JUGA PERNAH DIBERI KEPERCAYAAN SEBAGAI PEMIMPIN DITEMPAT KERJA PADA SUATU KETIKA DULU, DAN ITU ADALAH SATU PENGALAMAN BERHARGA DALAM HIDUP... ENTAH BILA AKAN TERULANG LAGI!

Invisible Mouse



Mouseless - Mouse ajaib yang tak terlihat dan tak berbentuk. Mouseless (Invisible Mouse) ini sama sekali tidak wujud seperti mouse yang biasa kita lihat.



Pranav Mistry, di bawah naungan Fluid Interfaces Group MIT Media Lab, menciptakan ”mouse ajaib” ini dengan menggunakan teknologi laser dan kamera inframerah yang dapat dipasang di komputer.




Kamera dan laser inframerah sama-sama diletakkan dalam komputer. Modul sinar laser dimodifikasi sehingga dapat mengesan gerakan hujung jari. Cara kerjanya pun sama seperti dengan mouse biasa. Jika ingin menggunakan left click cukup mengetukkan jari telunjuk, begitu juga bila kita ingin menggunakan right click, hanya mengetukkan jari tengah kita saja.



Pranav juga telah dianugrahi penghargaan Invention Award 2009 dari Popular Science dan Young Innovator Award TR35 dari Technology Review karena Sixth Sense-nya.


*Bila agaknya teknologi ni akan sampai di Malaysia? nak jugak beli sebiji, takdelah kalut sangat working table saya... (kalau murahlah...)


Rabu, November 02, 2011

Wordless Wednesday ::HUJAN::



PADA SETIAP TITISAN HUJAN ITU, ADA RAHMAT ALLAH SEDANG MENANTI


SUTERAKASEH PHOTOGRAPHY Wedding & Engagement





Sesiapa yang bakal melangsungkan perkahwinan/mempunyai ahli keluarga yang bakal melagsungkan perkahwinan, SUTERAKASEH PHOTOGRAPHY meyediakan pakej promosi yang istimewa...

untuk menempah @ melihat hasil kerja kami sila lawati:

LAMAN WEB: http://www.suterakaseh.com
                        
FB fanpage: SuteraKaseh Photography



we in suterakaseh provide photography services specialty in wedding and other occasion such as engagement, birthday, aqiqah, personal events and also outdoor portraiture for pre/post wedding, couple, family and kid..
provide photography services specialty in wedding and other occasion such as engagement, birthday, aqiqah, personal events and also outdoor portraiture for pre/post wedding, couple, family and kid..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


bersempena dengan cuti sekolah yang hampir menjelang, pastinya ramai pasangan yang mengambil peluang untuk melangsungkan perkahwinan...


masih tercari2 siapa yang ingin mengambil gambar untuk hari bersejarah anda?  SUTERAKASEH PHOTOGRAPHY adalah jawapannya...

sebenarnya pemilik perniagaan yang sedang berkembang maju ini adalah kakak satu sekolah dengan saya semasa di Johor, perkhidmatan photography dengan harga yang reasonable ini boleh ditempah untuk satu semenanjung... InsyaAllah, anda pasti berpuas hati dengan perkhidmatan yang disediakan... JOM TEMPAH SEKARANG!



*SEMOGA KAK AN & SUAMI SEMAKIN MAJU DALAM PERNIAGAAN MEREKA INI, BANGGA DENGAN ANAK MELAYU YANG MEMPUNYAI HASIL KERJA SETANDING PROFESIONAL INI... HASIL KERJA BERSULAMKAN MINAT & KASIH SAYANG

Selasa, November 01, 2011

RESEPI KEK BUAH KUKUS



resepi ni saya dapatkan dari blog kakak masam manis kita iaitu kak azlita... tapi gambar saya tidaklah sejelita gambar kak ita... tapi itu bukan halangan untuk saya kongsikan resepinya disini...

untuk rujukan sendiri ataupun anak dara saya nanti kalau dia nak cuba buat, senang sebab ibunya dah simpan dlm blog...

adik2 & kawan2 yang nak cuba buat pun boleh lah study resepi ni dulu... bagi saya yang amatur ni, rasanya taklah susah sangat proses pembuatannya, cuma masa mengukus yang lama selama 4 jam...

izinkan saya sharekan disini pula ya kak ita...dengan memudahkan sedikit catatannya (eh, nama kita samalah kak...)

B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U
resepi asal: KAK AZLITA MASAM MANIS

Bahan-bahan ( loyang 10 x 10 )

450 g mentega
400 gula perang atau gula halus
5 biji telur - grade A
600 g tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk cream of tar-tar
1 sk serbuk pala atau serbuk kayu manis
450 g buah2an campuran(mix fruits)
150 g kekacang badam
1 sk mix fruit esen @ esen oren
220 g gula pasir - utk gula hangus

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ayak tepung, baking powder, tatar dan serbuk kulit kayu manis dan gaul bersama buah2an campur dan kekacang. Ketepikan.

Mentega dan gula perang dipukul hingga kembang dgn mixer.
Masukkan telur satu-persatu dan terus pukul.
Masukkan juga esen pilihan.
Perlahankan mixer dan masukkan campuran tepung sedikit2 hingga habis.

Pada masa yang sama, gula pasir di goreng hingga hangus atas api perlahan,matikan api dan tuang kedlm campuran yang sedang diputar tadi dan gaul  hingga sebati.
Matikan mixer dan kacau adunan dgn senduk supaya benar2 rata.

 Tuang adunan ke dlm loyang yg telah di alas dan digris keliling.

Tutup loyang dgn aluminium foil dan ikat dgn tali rafia sekelilingnye.
(tujuannya untuk mengelakkan wap dari terlepas masuk ke dalam adunan)

Kukus kek selama 4 jam.
(cara kak ita) kukus dgn api kuat pd 1 jam pertama dan tukar pd api sederhana utk 3 jam seterusnya.
Buka aluminium foil setelah masak dan sejukkan kek.

p/s Jika tidak mahu menggunakan kekacang, boleh gantikan dgn menambah buah2an campuran lagi menjadi 600 g.


*KEK BUAH KUKUS NI TAHAN SEBULAN ATAU LEBIH, SESUAI UNTUK HIDANGAN RAYA ATAU JAMUAN2 JUGA KUDAPAN PADA HARI2 BIASA...JOM CUBA!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...