Selasa, Oktober 25, 2011

MEE HOON GORENG MUDAH


adik2 nak makan mee hoon? tak pandai buat? ala ciannya... setakat nak buat mee hoon "pekak" mcm ni very the simple sayang... tak payah modal banyak2, step pun senang...

kiranya adik2 yang first time nak merasa masakan sendiri... bolehlah cuba, kakak bagi resepi ya... cuba buat tau...

B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U

1 paket mee hoon direndam 30 minit  (cap serama paling best)
*5 tangkai cili kering (rebus dahulu)
*4 biji bawang merah
*3 biji bawang putih
*sedikit belacan (optional)
1/2 ekor ayam (basuh & potong kecil2)
2 biji tomato (potong 6)
fish ball @ fish cake (tak letak pun tak apa)
sos cili LIFE (optional)
minyak untuk menumis secukupnya

UNTUK HIASAN
timun batang
daun bawang + daun sup (cincang halus)
bawang goreng

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

toskan mee hoon masuk dalam tapis
blender semua bahan bertanda *
panaskan minyak dalam kuali
tumis bahan blender tadi hingga garing
masukkan ayam yg dah potong kecil
masak hingga ayam empuk, tambahkan sedikit air jika perlu

masukkan fish ball & fish cake
bolehlah tambah serbuk perasa & garam
masukkan mee hoon yang dah ditos
kacau2 rata hingga mee menjadi lembut, jika masih keras boleh tambah kan air sedikit sedikit
akhir sekali masukkan tomato dan kacau lagi hingga mee betul2 lembut

masuk mee hoon goreng dalam pinggan & hiaskan, SILAKAN MENJAMU SELERA!

mudah kan? lepas ni bolehlah cuba masak sendiri...



*KALAU KAT JOHOR, BUAT MEE HOON MESTI LETAK UDANG KERING, TAPI KAT TRGANU NI UDANG KERING SUSAH DAPAT, KLU ADA PUN UDANG KERING MASIH ADA KULIT, TAK SEDAP NAK WAT RENCAH... hurm, nasib

14 ulasan:

Asyikin berkata...

lapar -_-

mas saari berkata...

saya memang suka makan bihun... lagi2 bihun goreng tomyam! sedap..

IBU GEBU berkata...

syikin... jom masak sendiri, puas hati dapat makan banyak!

IBU GEBU berkata...

mas, bihun goreng tomyam ita tak pernah cuba buat lagi... maybe one day

~AmyLiana86~ berkata...

mmg best kalu wat mee halus letok udang kering..kat ganu ada je kak tp mahal sikit..se peket 3ya..tp best r letak menda tu..tetiba lapo..huhu

Bakal Cikgu Nur Izzah berkata...

simple but nice.. hehe ..insyaAllah boleh try nie.. mekasih =)

IBU GEBU berkata...

amy, kat jerteh ni ada tapi udang dia ada kulit... mcm tak sedap bila kita tumbuk atau blend dia jadi ada tajam2 kulit tu... hehe

IBU GEBU berkata...

nur izzah, cuba jangan tak cuba ok... sama2 dik

Izreen berkata...

sedapnya...nk try la nnt...:)

Tanpa Nama berkata...

senang bin simple je resepi nye.. sy nk buat lh....

IBU GEBU berkata...

izreen... memang sedap sayang

IBU GEBU berkata...

hehehe... cantik nama tu, senang bin simple

emma fatimah berkata...

Macam sedap.......

emma fatimah berkata...

Macam sedap.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...