Ahad, Ogos 21, 2011

CARA MUDAH MENCAIRKAN COKLAT

SALAM BLOGGER!
ENTRI RINGKAS UNTUK ADIK2 SAYA YG BERTANYA TENTANG CARA NAK CAIRKAN COKLAT.
MUNGKIN RAMAI YANG DAH TAU KAEDAH INI, MUNGKIN JUGA ADA YG BELUM TAHU... DAN INI ADALAH UNTUK MEREKA...

*CARA MUDAH STAIL IBUGEBU, HANYA GUNAKAN RICE COOKER...



LETAK AIR DALAM RICE COOKER & ON, BIARKAN AIR DIDALAMNYA  MENDIDIH SEMENTARA COKLAT CAIR


KACAU DENGAN SUDU SAMPAI COKLAT CAIR DGN RATA, MUDAH KAN? HARAP TIPS INI DAPAT MEMBANTU ADIK2 SAYA YANG BARU NAK BELAJAR BUAT BISKUT RAYA SENDIRI, INGAT... NAK PANDAI NI BUKAN SAHAJA KENA TAHU RESEPI  TAPI JUGA KENA RAJIN BERTANYA & TAK CEPAT PUTUS ASA KALAU BUAT TAK JADI... CUBA LAGI DENGAN CERMAT & CARA YG BETUL, INSYALLAH JADI...

*ANTARA BISKUT YG GUNA COKLAT CAIR: ALMOND LONDON, CORNFLAKES COKLAT & ORANGE MOUSSE

http://ibugebu81080.blogspot.com/2011/07/cornflakes-coklat-dengan-badam-rangup.html

22 ulasan:

Dhiya Fariza berkata...

this is an interesting tips :D

nieja berkata...

nieja pon buat cara ni kak.. haha!
sebab mcm lagi senang kot

IBU GEBU berkata...

dhiya: betul dik, nanti boleh cuba ya...

nieja: selain mudah, coklat x cepat keras sbb dia sentiasa panas, so x perlulah nak cepat2 buat kerja sampai x cantik hasilnya...

ummiarissa berkata...

lagi mudah cara ni...terima kasih kongsikan ini..

MYA EL QAYREENA AZRYAN berkata...

wah cam gini upenye...huhuhu

PinKy MoMMa berkata...

wah senang guna rice cooker je eh :)
hebak ibu hebak..

kambing panggang..kambing panggang hahaha..adoiii rasa nak gelak la baca komen kamu ;p

Cik Saila berkata...

ohhh..mcm ni..tenkiu akak :)

merahitujambu berkata...

terima kasih tips..

salam syawal

mia izzati berkata...

baru tau cara nak cairkan coklat ngan betoi hahaha..selama ni cair atas kuali terapung je..

rose fashionista berkata...

Kalo coklat kita x keras2 cm ne ek?walaupun dh msk dlm mangkuk kertas almond london still x keras..cair jek..

IBU GEBU berkata...

kak ida, sama2 kak... jom pakat2 buat biskut raya!

IBU GEBU berkata...

mya, cara mcm ni senang & praktikal

nanti cuba tau...

IBU GEBU berkata...

PM, ibugebu meme hebak

dobi apa cer sekarang? semoga makin maju ya boleh belanja IG kambing nanti :)

IBU GEBU berkata...

cik saila & merahitujambu

sama sama kasih adik adikku

IBU GEBU berkata...

mia, lepas ni bolehlah guna cara ini ya :)

IBU GEBU berkata...

rose, coklat ni satu je pantang larang dia

jangan terkena air walaupun setitik, insyaAllah coklat tak akan keras

jadi kena pastikan alatan yg digunakan terutama mangkuk yang kita guna tu berada dalam keadaan kering

lagi satu, pilih waktu yg betul kalau nak celup coklat ni, kalau boleh buat waktu malam time cuaca sejuk... dengan cara ni coklat akan lebih cepat keras

kalau rumah ada aircond, nak buat siang pun tak apa :)

selamat mencuba & jgn putus asa ya

Syaz Wani berkata...

Kak, nk tnye kalau gune kaedah nie perlu letak majerin x mse cairkn coklat 2??

Nurul berkata...

Err...Kek batik saya , coklat dia keras sangat! Mungkin sebab saya letak susu sikit sangat. Boleh ke saya cairkan coklat kek batik tu guna kaedah ni ?

Namekoi berkata...

Kalau dah trcampur air...mcm mane nk kasi cair balik ye?

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih kerana sudi syer mcm2 panduan untuk buat kek....memudahkan lagi.

Tanpa Nama berkata...

Kak..guna coklat yang macam mana?x campur dengan apa2 bahan lain ker

Tanpa Nama berkata...

assalam nak tanya,coklat bila dicelup dlm biskut xkeras keras kenapa ya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...