Ahad, Julai 24, 2011

CORNFLAKES COKLAT DENGAN BADAM RANGUP

salam kawan2 yg disayangi, bersempena dgn Ramadhan yang dah x sampai 10 hari pun lagi nak datang ni, mesti ada yg dah tercongak2 terteleng2 nak cari idea buat biskut raya kan...
jadi, disini ita nak share resepi mudah sangat buat CORNFLAKES COKLAT ni... x payah nak keluar mixer, x payah nak keluar oven... kacau2, sudukan, dah keras simpan dlm botol... siap!!!

B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U

BAHAN-BAHAN
200g  cornflakes (ita beli kat kedai baking je 250g RM4)
50g almond strip (nak letak banyak pun boleh_lagi sedap)
*oh ya... almond ni panggang @ sangai dulu sampai rangup
400g coklat masak
sedikit coklat putih (untuk hiasan)

CARA-CARA
cairkan coklat masak dengan kaedah double boiler
(klu boleh guna mangkuk steel @ kaca yg besar agak2 muat untuk sebatikan semua bahan2)
bila coklat dah cair & tidak berketul, masukkan cornflakes & badam tadi
gaul sampai semua bersalut & rata
sudukan atas papercup dengan segera
letak bawah kipas @ biar sehingga coklat keras baru hias dgn coklat putih
biar seketika sebelum disimpan dalam bekas kedap udara

dah siap.... mudahkan?

*TIPS: kalau takut coklat keras sebelum siap sudukan dalam paper cup, boleh letak mangkuk steel atas rice cooker yg ada air menggelegak & "on" kan suisnya...

15 ulasan:

Amalia Hussin berkata...

nak try buat~~ thank you ibugebu. :D

IBU GEBU berkata...

sama2 amalia... dah jadi nanti share dgn ibu ya...

Amalia Hussin berkata...

ibu~~ kenapa coklat tu once die dah cair, lepas tu nak tukar bekas, die xcair2 pon bile ltk balik ats air yg mendidih. masalah ape ye. huuuuuuuuuuuuu

IBU GEBU berkata...

amalia guna bekas mcmana utk cairkan coklat ye? ibu rasa teknik mencairkan coklat tu salah... sepatutnya amalia x perlu tukar bekas lagi, guna bekas yg sama..
maknanya... lepas coklat dah cair terus masukkan cornflakes dgn badam, gaul rata n terus sudukan dlm papercup... mudah sahaja

Amalia Hussin berkata...

ooo. maybe kot. sebab mula mula cairkan dlm bekas kecik. takpe nanti sy try lagi. thanks ibu. :)

Amalia Hussin berkata...

http://amaliahussin.blogspot.com/2011/08/eksperimen-berhasil-yeah.html

try la tengok yang saya buat. saya kene ltk butter bru die cair, taktau la boleh keras tak nanti. huhu

IBU GEBU berkata...

coklat ni pantang dia kena air walaupun setitik, memang dia tak nak keras... apapun usaha yg baik Amalia, boleh perbaiki lagi akan datang ya, klu nak sedap kena guna choc compound jenama berlys, tapi memang mahal... klu buat jual rugi, makan sendiri tak apa

aDisH.sHidA berkata...

ingat nak buat untuk raya haji nie..hehee

Tanpa Nama berkata...

Salam. Kalau sy cairkan coklat kt periuk nasi, masa nak gaulkan semua bahan tu nak biarkan on je ke periuk nasi tu? Then masa masukkan dlm papercup pun on jugak ke?

IBU GEBU berkata...

wsalam
depends pada keadaan coklat
klu nampak mcm dah nak start beku, on kan balik suisnya ok :)

Tanpa Nama berkata...

Slm....sy nak tanye, x perlu tambah gula kan dalam coklat masakan tu?

Tanpa Nama berkata...

Salam kak.. Saya baru nak bljar buat kuih n saya jumpa resepi yang nmpak mudah ni.. Cuma saya nak tnye, kalau saya cairkan coklat dlm pot, then bila dia nk beku, saya just onkan balik api, boleh ke? Mksudnya tak pyah rice cooker

Tanpa Nama berkata...

Salam kak, kte bru nk blaja wt ni.. msa cairkn cklt tu x yh cmpur ape2 ye.. kalo nk boh bttr cmne?

Tanpa Nama berkata...

Salam., kak coklat tu tak yah campur ape2 ke kak?

Tanpa Nama berkata...

Wa... senang lha ibu gebu.. nk try buat lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...