Selasa, Mei 03, 2011

KEK BUAH NAGA (DRAGONFRUIT)

kek ni sebenarnya special request dari kawan pejabat hubby ita, minta buatkan kek buah naga ni...
siap dia supplykan buah naga sekali, fresh dari kebun dia sendiri...
nak cakap apa? itulah untungnya berbudi pada tanah...
inilah buah naga yang dia bagi tu... gumuk2 woo...

maka terhasillah kek buah naga yg sedap itu...
komen dari kawan hubby, sedap... bila buah naga dekat rumah dia dah masak, nak suruh buatkan lagi...
so, korang2 kat sana tu, klu nak tahu mcmana rasa kek ni, kenalah cuba buat sendiri...

B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U

KEK BUAH NAGA (DRAGON FRUIT)

1 biji buah naga (saiz besar, anggaran 500g) 
*buah naga ni dilenyek n ditapis airnya -ita guna tapis santan yg kain tu (berat setelah dilenyek & ditapis air adalah 200g)

3 biji telur saiz A
180g tepung gandum
150g gula pasir
120ml @ 1/2 cawan minyak masak
1st esen vanilla
1st ovalette
1st baking powder
1st soda bikarbonat

panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius
gunakan loyang bersaiz 9 inci *lenser dgn minyak masak & boleh alas kertas minyak

tepung+soda bikarbonat+baking powder diayak bersama (asingkan dlm magkuk lain dulu)
pukul telur+ovalette+gula sampai kembang (putih & berkrim)
masukkan esen vanilla
masukkan buah naga & tepung yg diayak tadi
last sekali masukkan minyak masak
adun rata & tuang adunan dlm loyang tadi

tutup loyang dengan aluminium foil
bakar selama 1 jam

kek ni memang tak ada bau buah naga langsung...
seperti yg kita sedia maklum, buah naga memang x de bau, x macam durian atau pisang...
ita letak esen vanilla tu dapatlah wangi sikit disamping nak hilangkan bau hanyir telur...
yang dapat rasa buah naga tu cuma dari biji buah naga yang memang bersepah dalam kek ni...
rangup aje bila tergigit biji yang halus2 tu...

for sure, korang x pernah jumpa lagi kek buah naga ni kan?
sebab ita search dekat google pun x jumpa resepinya (setakat N3 ni ditulislah...)
kalau puding @ air buah naga memang ada...

jadi, jangan segan2 buat sendiri kek ni, gerenti puas hati...
dapatlah dipelbagaikan lagi resepi buah naga tu, daripada makan mcm tu sahaja...
betul tak? 

so, last N3 ita akhiri dgn nantikan N3 seterusnya,
INGAT, JANGAN CURANG!!! sayang semua...

4 ulasan:

aizamia3 berkata...

hehehe.. bab2 masak ni tak minat tapi paling minat - makan... ;)

dragon fruit ni pak mertua paling suka..

Tanpa Nama berkata...

kenapa warna kek ni tak merah macam warna asal buah naga ya....

IBU GEBU berkata...

aizamia... kakak pun asalnya minat makan, so rajin membeli... tapi klu buat sendiri memang berbaloi2 sebab boleh makan lagi banyak dengan kos yg sedikit...hehe

IBU GEBU berkata...

tanpa nama: kek buah naga ni memang tak jadi merah sebab air dari buah tu kita dah tapis, kalau tak tapis kek akan jadi lembik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...