Ahad, April 10, 2011

ASAM PEDAS IKAN PARI johore style

hari ni ita masak menu simple je, request dari hubby...
dia dah siap2 beli ikan dgn daun kesum segala bagai aku dah tau dah dia nak suruh masak apa...
sebagai isteri mithali, ita pun merelakan diri turun kedapur dlm keadaan kepala yg masih berat
sebab kurang tido, mlm semalamnya tido lewat sbb nk siapkan order dari SMKSN
tang order tu, kita citer kat N3 slps ini k...

resepi ni dari mak yg mmg rajin ajar ita masak dari zaman ita jahiliah dulu...


B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U


by rozita nasrony

ikan pari (potong kecil, dibasuh & ditos)

5 tangkai lada kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
sedikit belacan (optional)
*semua bahan diatas di kisar halus

air asam jawa
lada hitam (kisar kasar)
daun kesum
minyak untuk menumis
garam, gula & perasa

panaskan minyak & tumis bahan kisar tadi hingga garing & naik bau
setelah garing, masuk lada hitam kisar, kacau sebentar
masukkan air asam jawa (anggaran sampai ikan tenggelam)
masukkan ikan, didihkan sampai ikan masak
perasakan dgn sedikit garam, gula & serbuk perasa
akhir sekali masukkan daun kesum & sedia untuk dihidang

*TIPS: untuk buang hanyir ikan pari, basuh dgn asam jawa & garam

untuk lunch kali ni ita makan dgn ini ha... ikan lome kering nama dia
import tau! mak kirim dari johor, kat trganu xde menatang ni... hehehehe
tapi memang sedap tau... klu makan toksah kata mak mertua, tok penghulu lalu pun x sedar...

jadi, selamat mencuba & jgn lupa nantikan N3 seterusnya
INGAT, JANGAN CURANG!!!

3 ulasan:

OKEdChokelaT berkata...

waaa....mcmana ni..da nak tdo tapi bila tgk nie..kelaparan balik..huhuhu

nikaviolet berkata...

adui ai t'liur pulak aih tgk asam pedas ikan pari.....wa...thanks sbb share resepi...

IBU GEBU berkata...

oked chokelat: jangan risau, esok pagi2 morning bangun terus masak k...

nikaviolet: came2 kasih, dah buat jgn lupa tayang gambar ye... nk tengok jugak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...