Jumaat, Mac 04, 2011

KEK COKLAT KUKUS



sebenarnya ni menu minum petang semalam, lambat updated mlm tadi line broadband slow giler... saya pulak jenis malam je ada masa, so layanlah dulu rupa kek yang masyuuuuk nih... 




kek cekelat ni memang best, makan camtu je xyah topping ganache bagai, telan je...
(tapi klu buat untuk oder memang letak topping n mekap sikitla bagi cantik)

saya buat 2 versi, yg ni kukus masuk dlm loyang, lagi satu versi buat pakai cup kecik2 comel senang nak ngap...




resepi by MB, thanks dgn resepi yg first trial terus jadi... 

B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U

Bahan A-
  3/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair (dlm tin)
1 cawan butter cair (boleh digantikan dgn minyak)
½ cawan susu pekat manis
Dgn menggunakan whisk kacau bahan2 ini sampai semuanya larut. Tutup api & biarkan ia suam2.


Bahan B-
3 biji telur
Pukul telur hingga betul2 kembang. Bila angkat adunan tidak jatuh. Kemudian dicampurkan dgn adunan koko tadi. Gaul menggunakan whisk.

Bahan C-
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp bicarbonate of soda
Ayak semua bahan. Masukkan kedlm adunan telur/koko tadi sedikit demi sedikit & kacau perlahan2 dgn menggunakan whisk hingga semua sebati.

Didihkan air dlm kukusan. Tuang adunan ke dlm loyang/acuan (tak mau penuh ½ loyang saja – sbb kek ini akan naik). Tutup dgn aluminium foil supaya tidak masuk wap & air tidak menitik. Kukus selama 1 jam dgn api yg sederhana.
 
 


 kek ni amat digemari oleh anak anak saya yang 2 orang itu, biasalah budak2 kalau ada unsur2 coklat ni memang mereka minat

bagi mak2 budak atau bapak2 budak yang berminat jugak, apakata kita cuba buat sendiri... JOM!!!



15 ulasan:

al_hakim berkata...

sedap kek ni!

Norhafiza berkata...

yes..kakNo pun buat kek guna resepi yang sama..sedap kan?..yummy..tp tang tak tahan tu dorang makan abis jatuh serpihan atas lantai (duduk tak diam sangat!)..lepas makan kene mop la hehehe..takpe la jnj dorang suka makan kan..

.::~♥ღcik angkuh yg chumelsღ♥~::. berkata...

Saya suka kek ni..thanx to share..
salam dari cik angkuh and dapat url awak kat BAng Ben page..anyway..saya suka blog ini..nak resepi semua..

Cikgu CTE berkata...

salam kenal..
terjah dari blog encik ben..
saya suka resepi2 mudah kat sini..

jemputlah ke blog saya yea..

airmataibu berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
IBU GEBU berkata...

al-hakim

belum rasa dah tau sedap ni... hebatnya kamu, anyway thanks sudi singgah sini

IBU GEBU berkata...

kak Nor, demi anak anak, kena mop lantai pun tak apalah kak... ibu mithali lah kata... eceh!

IBU GEBU berkata...

cik angkuh

jom masak sama2 eh... nanti suami sayang tau!

IBU GEBU berkata...

cikgu CTE, terima kasih sudi berkunjung kesini

jangan segan silu singgah lagi ya

mia izzati berkata...

kak cantiknye tekstur kek tuu..bila la dapat wat kek cantik camnii

Tanpa Nama berkata...

Cawan tu pakai cawan yg mcm mana ye?besar ke kecil?

Tanpa Nama berkata...

ambik ye resipi ni dgn apam tu..tq

aDisH.sHidA berkata...

SHIDA NAK TRY LA BUAT KEK COKLAT KUKUS NIE

zakiah zakaria berkata...

wow mesti cuba

Cik Matahariku berkata...

saya mohon share gambar cup cake yang gebus ni ya..tq:)saya akan kongsikan pautan ke sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...