Rabu, Februari 02, 2011

KARIPAP SARDIN @ DAGING

...assalamualaikum sahabat, sebenarnya ni projek buat semalam tapi x sempat nak update, hari ni baru ada free..
...tapi tak apa masih panas lagi, belum basi...
...karipap ni ita buat 2 versi, kentang daging dengan sardin daging...
...order dari opis hubby, ada nak yang frozen & yang dah siap goreng, tapi yg frozen dah siap packing tak sempat nak snap hubby dah bawak gi opis... tengok yg belum packing pun jadilah...

...yang ni versi sardin kentang, kulit dia kelim dengan tangan sebab terlebih rajin...


 
...susun dalam tray tunggu Q nak masuk oven...


...yang ni pulak versi daging kentang, dah malas nak kelim pakai cetak je...


...dah siap keringkan kulit, tunggu nak packing pulak...


...ini inti sardin kentang dah siap masak, tunggu masa nak dikerjakan... inti daging kentang pun lupa nak snap, alah... lebih kurang sama aje...


...on the way goreng & masuk kotak untuk delivery, atas dapur ada lagi tu tengah goreng, sempat lagi snap gambar dulu sekejap, takut lupa... almaklum mak cik ni dah tua...
...so, apa lagi order lah...


B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U

EPOK-EPOK FROZEN ALA LILI by Liliwati Kasdi
(thanks kak lili dengan resepi yang best giler!!!)

INTI
1kg kentang (potong dadu)
250g daging kisar
250g bawang besar(blend)
50g rempah kari daging (ita derhaka letak 1pek rempah adabi 24g aje)
garam secukup rasa

tumis bawang merah, rempah kari sampai naik bau
masukkan daging kisar, masak sampai daging empuk & betul2 garing (kalau tak garing inti tak sedap)
masukkan kentang+air sikit, masak sampai kentang empuk, perasakan dengan garam... sejukkan dulu sementara buat doh untuk kulit...


DOH

1kg tepung gandum
100g minyak masak
100g marjerin
2sdt garam (larutkan dalam 500ml air)

panaskan minyak+marjerin atas api sampai betul2 panas
buat kolam kat tengah2 tepung...curah minyak panas kat tepung
guna senduk untuk gaul sebati
masukkan air yang dah larut garam sedikit demi sedikit
uli sampai jadi doh & tidak melekat di tangan... rehatkan sebentar
sedia untuk dicetak

*untuk karipap frozen, atur karipap yang dah siap kelim dalam loyang
bakar sebentar dalam oven selama 10 min @ kulit kering
suhu 180c, sejukkan baru packing
*untuk resepi & gambar yang lebih jelas bolehlah link tuan punya resepi di SINI



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...