Ahad, Januari 30, 2011

APAM POLKADOT

...bismillahirrahmanirrahim, selamat hujung minggu sahabatku...
pagi ini duduk merehatkan diri, memikirkan nak buat apa hari ni?
..dan inilah hasilnya... 
saja2 nak buang2 masa drpd xde nak buat apa, lagipun esok opis hubby ada order karipap sardin sebab ada buat jamuan, so.. bolehlah bawak sikit polkadot ni tayang kat opis, buat cuci2 mata...

...kali ni buat versi warna warni, semua warna ada yang memang ada stok dekat rumah...
sambil2 tu bolehlah R&D sekali combination warna apa yang paling cun, senang bila dapat order nanti...  
    ....polkadot warna warni with chocolate filling, masyuuuuk!!!
thanks pada empunya resepi yuslindhia zamani dgn resepi yg superb..

...polkadot in small packaging 10pc, bolehlah order... 


B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U

APAM POLKADOT by yuslindhia zamani
 3biji telur gred A (dari peti ais)
*280g (2cwn) tepung gandum
*2sdt baking powder (ita guna jenama NUR)
*diayak bersama
220g (1 1/2 cwn) gula halus (kalau letak filling guna 200g sahaja)
250ml (1cwn) susu segar/susu cair/santan/susu UHT
1sd kecil ovalette (ita guna jenama NUR)
1sdt esen vanilla (untuk hilangkan hanyir telur)
filling (ikut citarasa sendiri spt chocolate, strawberry, kelapa, kaya, peanut butter) masuk dlm piping bag
pewarna (ikut citarasa masing2)

pukul telur + gula + ovalette sampai kembang
kemudian baru masukkan tepung + baking powder + bahan cecair secara berselang seli
*pukul dgn kelajuan maksimum selama 6-8 minit
(sementara itu, didihkan air kukusan)
bahagi adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna
masukkan setiap bahagian dalam piping bag
susun acuan lompang dalam pengukus & masukkan paper cup dalam acuan lompang
picit adunan dlm paper cup 1/2 cup
picit filling ikut citarasa
picit adunan sama @ lain warna sehingga 3/4 penuh
kemudian dot2 kan dengan warna pilihan 
bila air kukusan dah mendidih, sederhanakan api & kukus selama 15 minit

TIPS
*untuk buat dot2, masuk adunan dlm piping bag buat lubang kecik sahaja (saiz diameter lidi), ini memang guna untuk buat dot2 sahaja
*guna paper cup paling kecil (paper cup almond london)
*satu adunan dapat dalam 75-85 biji, depends pada qty adunan kita pipe dlm paper cup
*untuk resepi & gambar step by step yg lebih jelas bolehlah link pada tuan punya resepi disini







Selasa, Januari 25, 2011

ROTI JALA

bismillahirrahmanirrahim, semalam dapat order dari opis hubby roti jala 100pc, makcik dah lama tak menebar sebenarnya...
roti jala kuah kari ayam terengganu stail, ha... ada beza sikit kuah kari terengganu dgn kari biasa, tapi makcik lupa nak snap gambar kuah so, layan je lah roti jala ni...



B.E.L.U.M.C.U.B.A.B.E.L.U.M.T.A.H.U
Roti Jala
1kg tepung gandum
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
sedikit garam
air
secawan minyak masak

bancuh semua bahan menggunakan blender
caranya mudah, masukkan telur, warna kuning, garam kedalam blender,
masukkan air dalam blender dan sedikit tepung
blend dahulu campuran tadi dan bolehlah masukkan tepung sedikit demi sedikit kedalam blender
selang seli dengan air untuk menghasilkan adunan yg seimbang
(rahsianya adunan yg seimbang air+tepung akan menghasilkan pusaran sebesar jari didalam blender)
ulangi langkah yang sama sehingga tepung habis
kemudian tambahkan minyak masak kedalam adunan, kacau sebati
bolehlah di tebar diatas kuali leper
selamat menjala!

MY VERY FIRST ENTRY



...assalamualaikum rakan2 blogger samada yang otai atau baru berjinak2 dalam bidang ini, blog ku ini dihasilkan dengan iringan kasih sayang buat sahabat yang mengenali ku dialam nyata atau sekadar mengenaliku dialam maya sahaja...


sebenarnya tak tahu nak catat apa dalam keluaran sulungku ini, tapi aku kembali kepada nawaitu asalku untuk memberi inspirasi kepada orang lain, insyaAllah semoga ada yg mendapat manfaat daripadanya...

...LAPIS CENDOL adalah nostalgia kepadaku kerana bermula dengan ialah minat ku dalam bidang ini mula bercambah, resepi kuambil dari MyResepi tapi tak igt siapa org budiman yg berkongsi resepi itu....

ku memberanikan diri untuk cuba buat seloyang dan cuba tumpang letak di bazaar ramadhan milik seorang kenalan di jertih, terengganu.... alhamdulillah, hari pertama habis jualan lapis sulungku ini, daripada tak yakin aku menjadi semakin berani lagi untuk explore resepi2 lapis yang lain, maka bermulalah kisah hidupku yang baru dengan minat yang baru.... SUBHANALLAH.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...